Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetkowy red velvet

Wuzetkowy red velvet

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5924

Dodano:

Odsłon: 5746

Trochę połączenie amerykańskiego Red Velvet z tradycyjną Wuzetką.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 25 dag
  • margaryna lub masło 13 dag
  • cukier 10 dag
  • powidła śliwkowe 1/2 słoiczka
  • 2 jajka
  • ok. 10 łyżekmleka
  • koncentrat barszczu czerwonego 6 łyżek
  • cynamon 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • Krem : serek mascarpone 25 dag
  • śmietana 30 % 3 łyżki
  • cukier puder 4 łyżki
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • Polewa : jagody 15 dag
  • cukier 2 łyżki
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto. tortownica 22 cm.
    Ucieramy margarynę z cukrem , stopniowo dodajemy jajka.
    Do przesianej mąki dodajemy cynamon, kakao i sodę.
    Do utartej margaryny porcjami dosypujemy mąkę , powidła i mleko wymieszane z koncentratem buraczanym.
    Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy w 180 C ok. 40-50 minut.
    Krem.
    Sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem powstały lukier dodajemy do serka i miksujemy. Śmietanę ubijamy i powoli dodajemy do masy serowej.
    Wystudzone ciasto przekrawamy na pół, nakładamy zwarty krem, przykrywamy drugą połową ciasta.
    Polewa.
    Jagody z cukrem lekko podgrzewamy aż puszczą sok ( pod przykrywką).
    Jak wystygną polewamy nimi ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 maja Ale pychotka, kradnę jeden kawałek ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń