Do góry

Dania główne Przepis na:

Wykwintna kolacja dla dwojga - łosoś z ziemniaczkami

Wykwintna kolacja dla dwojga - łosoś z ziemniaczkami

Autor: amidalla

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2840

Dodano: 20.07.2011

Odsłon: 15180

Łosoś przyjechał do mnie prosto z Norwegii. Był pyszny:)

Składniki

  • 1 cały łosoś
  • pęczek koperku, pęczek pietruszki,
  • cebula dymka
  • cytryna
  • sól, pieprz, estragon
  • szczypiorek,
  • odrobina oliwy
  • ziemniaczki młode
  • przyprawa do ziemniaków i frytek (lub po prostu kompozycja własnych przypraw)
  • śmietana gęsta
  • młoda marchewka (najlepiej taka malutka jak na fotografii)
  • kukurydza
  • zielona pietrucha
1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw zajmujemy się łososiem. Ryba oczywiście musi być umyta i osuszona. Następnie w środek ryby wkładamy koper, pietruszkę i dymkę, 2 ząbki czosnku, 2 plastry cytryny. Rybę natrzeć solą, pieprzem i estragonem. Wyłożyć na folii aluminiowej wysmarowanej oliwą i szczelnie zawinąć. Piec 30 minut w 180 stopniach. Następnie wyłączyć piec, ale rybę pozostawić w zamkniętym piecu kolejne 45 minut.

  2. Teraz ziemniaczki:) Młode ziemniaczki lekko szorujemy pod bieżącą wodą, tak aby nie zetrzeć naturalnej skórki, a jedynie obmyć je. Następnie obtaczamy je lekko w oliwie a następnie posypujemy przyprawami. Wykładamy na blachę (na papier do pieczenia) i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy je prawie godzinę, co jakiś czas sprawdzając, czy już są miękkie. Krótko przed końcem pieczenia nacinamy je lekko. Potem wykładamy, w miejsce przecięcia kładziemy łyżkę śmietany i posypujemy szczypiorkiem.

  3. Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie i gdy jest już miękka wykładamy obok ryby:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

susi 04 marca 2012 WSPANIAŁE DANIE!!! WSPANIAŁA KOLACJA!@!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

snorkmaiden21 21 lipca 2011 Po zobaczeniu zdjęcia zrobiłam nalot na lodówkę a dopiero po długiej przerwie mogłam doczytać. Teraz już wiem lepiej i następne Pani przepisy będą czytane po solidnym posiłku. Wygląda rewelacyjnie, chciałabym, żeby mnie się coś podobnego udało.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 21 lipca 2011 Jak go widzę to ślinka mi leci.Na pewno niedługo zrobię na większą uroczystość.A ze zjęciem skóry z łososia to bym polemizowała,bo po prostu szybciej wysycha,a każdy chyba umie zdjąć skórę i odłożyć na bok talerza,chyba że gotujemy dla wykwintnej restouracji.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 21 lipca 2011 Fakt, nie dopisałam tego, ale to chyba jest oczywiste:) Skórka schodzi idealnie. Ja jeszcze filetowałam przed upieczeniem, ale nie każdy lubi się bawić w takie coś, więc o tym też już nie pisałam:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 21 lipca 2011 Gratuluję doskonałego pomysłu. Choć niby wszystko jest znane, ale w tej kompozycji napewno doskonałe. Nie napisałaś, że z łososia przed podaniem należy ściągnąć skórę (bardzo łatwo schodzi) bo może nie wszyscy wiedzą.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 21 lipca 2011 Świetna kolacja! Z przyjemnością byłabym na niej gościem :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika80 20 lipca 2011 Ale super przepis, na pewno spróbuję, juto pędzę do hipcia po rybkę , bo nie mam własnej sadzawki. Już jestem głodna.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 20 lipca 2011 A mi nie robi różnicy skąd pochodzi Twój łosoś. Uwielbiam tą rybę i z przepisu napewno skorzystam :) Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amidalla 20 lipca 2011 A tak już na koniec - strasznie mi Pani żal. Niech Pani uważa przy jedzeniu, żeby się Pani nie ugryzła w języczek, bo jad bywa trujący również dla jego właściciela. Już zatruwa - co widać na załączonym obrazku. Przyjaciele to bardzo fajna rzecz. Mój meksykanin uczy mnie hiszpańskiego, a przyjaciele z Norwegii obdarowują mnie takim łososiem przynajmniej raz na 2 miesiące. Takie są potem kulinarne efekty przyjaźni. U Pani nie ma żadnych efektów, oprócz tych kąśliwych uwag. Nie ma Pani pojęcia kim jest osoba umieszczająca przepis, ale komentuje Pani jakby go Pani znała bardzo dobrze i insynuuje różne rzeczy. Moderator powinien usuwać takie żmije z serwisu.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń