Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintne piramidki śledziowe"
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 158
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 207
...ale pyszny.
Odsłon: 606
Polecam.
Odsłon: 564
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 158
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 207
...ale pyszny.
Odsłon: 606
Polecam.
Odsłon: 564
Składniki
Olej wymieszaj z octem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Śledzie pokrój na kawałki i zalej marynatą. Wstaw na 3 godz. do lodówki.
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie (powinny być lekko twarde). Pokrój je w talarki. Ogórki potnij obieraczką do warzyw w cieniutkie płatki. Jabłka pokrój w grubsze plastry, usuń gniazda nasienne, owoce skrop sokiem z cytryny. Cebule obierz, potnij w plasterki.
Na plastrach jabłek rozłóż po kawałku śledzia, przykryj je talarkami ziemniaka. Na tym znów połóż śledzie, a następnie po zwiniętym płatku ogórka, kawałku cytryny i plasterku cebuli.
Wykałaczkami pospinaj wszystkie warstwy. Piramidki polej resztą marynaty. Udekoruj koperkiem.
Sprawdzone sposoby na pyszną rybę!
•Pieczenie w soli – wykorzystaj rybę ze skórą, najlepiej większy okaz świeżego pstrąga lub dorady. 1,5 kg miałkiej soli wymieszaj z 3 białkami i obłóż rybę. W trakcie pieczenia powstanie skorupka, ale ryba nie będzie przesolona!
•Gotowanie na parze – gdy dbasz o linię lub nie chcesz używać większej ilości przypraw. Ryba zachowa cały swój smak, zwłaszcza jeśli parujesz ją nad delikatnym bulionem warzywnym.
•Marynowanie – surową rybę, np. łososia, ułóż w naczyniu. Mieszankę przypraw, np. ziaren kolendry, koperku, cukru, soli połącz z mocnym alkoholem, np. żubrówką. Marynatą polej rybę, wstaw do lodówki na 3 godz. Upiecz.Źródło: Naj