Do góry

Desery Przepis na:

Wykwintny placek z letnimi jabłkami

Wykwintny placek z letnimi jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 11009

Dodano:

Odsłon: 1840

Wykwintny placek z letnimi jabłkami, a tak potocznie ucierana szarlotka. Ciasto szybkie i proste w wykonaniu tylko odpowiednie składniki trzeba mieć pod ręką. Placek po upieczeniu jest puszysty i delikatny, sam rozpływa się w ustach.

Składniki

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 kostka margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1,5 kg jabłek (u mnie papierówki)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukier ucieramy z żółtkami do białości.

  2. Do utartych żółtek dodajemy pokrojoną w plastry margarynę i dalej ucieramy.

  3. Do utartej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a następnie w dalej ucieramy.

  4. Na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek.

  5. Masę delikatnie łączymy z białkami. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia średnią foremkę. Ciasto rozprowadzamy po całej blaszce.

  6. Na cieście układamy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych kawałki jabłek. Wielkość kawałków jabłek nie ma znaczenia to zależy tylko od was.

  7. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez około 50-60 minut. Ciasto po upieczeniu powinno mieć złoto-brązowy kolor.

  8. Jabłecznik możemy obsypać cukrem pudrem po wierzchu.

  9. Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń