Do góry

Dania główne Przepis na:

Wypasione placki ziemniaczane z mnóstwem dodatków ale… bez ziemniaków

Wypasione placki ziemniaczane z mnóstwem dodatków ale… bez ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 946

Dodano:

Odsłon: 4345

Kilka lat temu dostałem ten przepis od mojej cioci, która dostała go od swojej koleżanki. Po kilku modyfikacjach mogę powiedzieć, że efekt jest więcej niż zadowalający. Jak wspomniałem smakiem nie odbiegają od innych placków ziemniaczanych chociaż… nie ma w nich grama ziemniaków. Ale smak i zawartość przypadła do gustu już wielu moim znajomym. Są przy tym tak sycące, że nie da się ich zjeść dużo. Dlatego nazwali je Plackami Pasibrzucha…W związku z tym plackami z tej ilości składników można nakarmić całkiem pokaźne grono rodziny lub przyjaciół. Ewentualne dodatki wybierzcie sami spośród ulubionych…

Składniki

  • Ciasto:
  • 18 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3-4 jajka
  • 1 szkl. mleka (w zależności od konsystencji może być trochę więcej)
  • Dodatki:
  • 20 dkg szynki
  • 2 cebule
  • 2 ogórki kiszone
  • 3-4 szt. papryki konserwowej (średni słoiczek)
  • 4 duże pieczarki
  • 20 dkg sera żółtego
  • 1 puszka kukurydzy
  • Sól, pieprz do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kroimy dość drobno 20 dag szynki, 2 cebule, 2 ogórki kiszone, średni słoiczek marnowanej papryki i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną z zalewy puszkę kukurydzy. Następnie na tarce, na grubych oczkach ścieramy 4 duże pieczarki oraz żółty ser. Mieszamy.

  2. Do większej miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko i mieszamy za pomocą rózgi. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietany.

  3. Do miski z ciastem przesypujemy dodatki i mieszamy. Najlepiej jest robić to po kilka łyżek. Łatwiej się rozprowadza. Powstała w ten sposób masa jest dość gęsta.

  4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku według własnych upodobań ale bardzo ostrożnie – trzeba tego naprawdę niewiele.

  5. Smażymy na patelni, na rozgrzanym oleju tak jak placki ziemniaczane. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami (ketchup, sos, śmietana).


    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 11 lutego 2017 Very pyszne <3 no i ja spodziewałem się, że tarte ziemniaki będą ;) ChceM! <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bellamozzarella 11 lutego 2017 ja od razu bym wymieniła paprykę konserwową na boczek,a kukurydzę np.na czosnek ;-) ale pomysł super ;-) wypas na maxa mniammm;-) pozdrawiam :-) Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 10 lutego 2017 Naprawdę przewypaśne! ;) Koniecznie muszę ich spróbować :D Pozdrawiam ciepło :* Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 lutego 2017 ależ apetyczne placuszki :-) i fajne jest to, że można dodać co kto lubi najbardziej :-) pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń