Do góry

Dania główne Przepis na:

Wyśmienite kurki w śmietanie

Wyśmienite kurki w śmietanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 35

Sprawdzony przepis na "Wyśmienite kurki w śmietanie"

Składniki

  • 30 dag kurek
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml kwaśnej śmietany do zupy lub śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 pęczek koperku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki oczyść z igliwia i piasku. Dokładnie umyj, kilkakrotnie zmieniając wodę a następnie osusz. Mniejsze pozostaw w całości, a większe sztuki przekrój na pół. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.

  2. W rondlu rozgrzej masło, wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodaj kurki i smaż jeszcze kilka minut.

  3. Gdy grzyby zaczną puszczać wodę, rondel przykryj pokrywką. Całość duś na małym ogniu 10-15 minut.

  4. Po tym czasie dodaj śmietanę lub śmietankę oraz posiekany koperek i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu 5-8 minut, aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

  5. Tak przygotowany sos można wykorzystać do makaronu, naleśników, placków ziemniaczanych, a także jako dodatek do smażonego mięsa lub pieczonego łososia. Można go też podawać z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem.

  6. : 40 min Porcja: 370 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń