Do góry

Desery Przepis na:

Wyśmienite Pączki - puszyste i delikatne

Wyśmienite Pączki - puszyste i delikatne

Autor:

Przepisów i artykułów: 60 Ocena: 60936

Dodano:

Odsłon: 1972

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na domowe pączki z marmoladą, wiem że łatwiej jest kupić pączki w cukierni ale jeżeli ktoś ma czas i ochotę spróbować przygotować pączki w domu, to polecam wypróbować mój przepis.

Składniki

  • z podanych proporcji wyjdzie około 16 pączków
  • 600 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 4 żółtka (jajka L)
  • 80 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki spirytusu (można pominąć)
  • marmolada
  • tłuszcz do smażenia (olej lub smalec)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję rozczyn:
    Do miski rozkruszam drożdże, dodaję około 1 łyżeczki cukru, łyżkę mąki i około 50 ml letniego mleka, mieszam. Miskę nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

  2. Po 15 minutach – przygotowanie ciasta (ciasto możemy przygotować robotem lub ręcznie):
    Do rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i mieszam. Gdy składniki wstępnie się połączą dodaję roztopione i przestudzone masło i jeszcze przez chwilę mieszam, tak żeby masło wchłonęło się w ciasto.
    Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie, lśniące i nie kleiło się do dłoni.
    Wyrobione ciasto wkładam do miski oprószonej mąką, nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić objętość.

  3. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat, formuję wałek i dzielę ciasto na 16 kawałków

  4. Z każdego kawałka ciasta formuję pączki, turlając kawałek ciasta na blacie lub w dłoniach (dokładnie pokazałam to na filmie).
    Uformowane pączki układam na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczam dłonią.
    Następnie pączki nakrywam ściereczką i pozostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.

    Pączki będę nadziewała marmoladą dopiero usmażone ale jeżeli chcemy to możemy nałożyć marmoladę podczas formowania pączków.

  5. Po 30 minutach smażenie pączków:
    Tłuszcz rozgrzewam do temperatury około 175 stopni, tłuszczu powinno być tyle aby pączki swobodnie pływały.

    Do gorącego tłuszczu wkładam pączki górą do dołu i smażę na najmniejszym ogniu przez około 2-2,5 minuty z każdej strony.
    Ważne aby tłuszcz nie był za gorący, ponieważ pączki z wierzchu będą wyglądać na usmażone a w środku mogą być surowe.

    Usmażone paczki układam na ręczniku papierowym aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

  6. Nadziewanie pączków:
    Marmoladę przekładam do miseczki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Jeżeli marmolada jest bardzo gęsta to możemy do niej dodać kilka kropli przegotowanej wody i dokładnie wymieszać.

    Marmoladę wkładam do rękawa cukierniczego (jeżeli nie mamy rękawa to możemy go zrobić sami, pokazałam to na filmie) i nadziewam jeszcze ciepłe pączki.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego Takie z "obrączką" są najlepsze i zawsze mi dzieciństwo przypominają :)
Czasem w sklepach można zobaczyć takie bez niej, ale jak to jest robione, to ja nawet nie chcę wiedzieć ;)
Super pączuchy i już się cieszę na jutrzejszy dzień :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń