Do góry

Śniadania Przepis na:

Wytrawna rolada drożdżowa

Wytrawna rolada drożdżowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 421

Bardzo smaczne ciasto na śniadanie lub podwieczorek. Do tego herbata lub kawa i nic więcej nie trzeba do szczęścia.

Składniki

  • Ciasto:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka wiejskie ( temperatura pokojowa)
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży suszonych instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki otrębów owsianych
  • Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni por
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek, paprykę i pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Udusić na patelni na oleju rzepakowym. Dodać przyprawy. Wystudzić.

  2. Mąkę przesiać do miski. Dodać drożdże, cukier, sól, 1 jajko i żółtko, miękkie masło i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kilka minut. Nie musi wyrastać. Rośnie dopiero w piekarniku.

  3. Rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach około 30x32 cm. Nałożyć równomiernie zimny już farsz. Zwinąć roladę i przenieść ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 10x30 cm. Wierzch posmarować rozmąconym białkiem i posypać otrębami. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st. C 50-55 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń