Do góry

Śniadania Przepis na:

Wytrawne gofry tuńczykowe

Wytrawne gofry tuńczykowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 168

Dodano:

Odsłon: 154

Pomysł na niecodzienne śniadanie :)

Składniki

  • Składniki dla dwóch osób:
  • 1 jajko
  • 120ml mleka
  • 60g płatków owsianych
  • Ok 100g mąki pszennej
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Szczypta proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • Dodatkowo np:
  • Ok 4 liście sałaty
  • Kilka plastrów pomidora
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 jajka sadzone
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajko wbijamy najlepiej do wąskiego, wyższego pojemnika. Dolewamy mleko i blenderem z końcówką do ubijania mieszamy przez kilka sekund. Dodajemy płatki owsiane, a następnie stopniowo mąkę, tak by uzyskać konsystencję niezbyt gęstej śmietany. Dodajemy tarty parmezan, posiekany szczypiorek oraz tuńczyka odcedzonego uprzednio na siteczku tak, by nie miał w sobie zbyt wiele sosu. Doprawiamy do smaku i dodajemy proszek do pieczenia lub sodę. Mieszamy całość dosłownie kilka sekund.
    Płytki gofrownicy smarujemy odrobiną oleju i mocno rozgrzewamy. Nakładamy ciasto i pieczemy ok 6 minut, tak by gofry miały ładny jasnobrązowy kolor i chrupiący wierzch.
    W tym czasie przygotowujemy dodatki. U mnie była to sałata, pomidor, ser żółty oraz sadzone jajka. Składniki układamy pomiędzy dwoma goframi, przecinamy go po przekątnej na połowę i spinamy wykałaczką. Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń