Do góry

Przekąski Przepis na:

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Wytrawne muffiny z łososiem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1815

Dodano:

Odsłon: 359

Historia pieczenia muffin sięga wiktoriańskiej Anglii. Był to bowiem pomysł kucharek przygotowujących jedzenie dla służby. Te pierwsze angielskie muffiny przygotowywano popołudniami z resztek chleba z poprzedniego dnia, resztek masy na ciasto i innych dodatków. Miały jednak kształt grubych placków. Wkrótce, to nowe odkrycie przejęły także wyższe klasy, jako dodatek do popołudniowej herbaty. Dziś muffiny znane są niemalże na całym świecie te wytrawne jak i te na słodko. Mięciutkie, smaczne i bardzo eleganckie muffiny z cukinią w towarzystwie łososia polecają się na przyjęcia.

Składniki

  • 160 g mąki
  • 70 ml mleka
  • 4 jaja
  • 1 mała cukinia
  • ½ cebuli
  • 3 łyżki świeżego szczypiorku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 g twardego sera dojrzewającego
  • 1 łyżka sera kremowego blue
  • pieprz czarny i sól
  • 1 puszka łososia w sosie własnym *
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Cukinię obieramy, wyjmujemy miąższ i nasiona i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy starte sery, mleko, oliwę oraz cukinię, cebulę i szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy.
    Łososia odsączamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do papilotek wlewamy niewielką ilość masy tak, aby dno było przykryte. Następnie nakładamy łyżeczkę łososia i wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220’C i pieczemy 20 minut. Muffiny powinny być lekko rumiane. Podajemy na ciepło lub na zimno.

    Notes

    * łososia można zastąpić tuńczykiem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń