Do góry

Dania główne Przepis na:

Wytrawne naleśniki gryczane

Wytrawne naleśniki gryczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Wytrawne naleśniki gryczane"

Składniki

  • 400 ml mleka
  • 18 dag mąki gryczanej
  • sól
  • 3 jajka
  • olej
  • 8 dużych śliwek
  • pieprz
  • 10 dag masła
  • 15 dag sera z pleśnią
  • miód
  • 1 cytryna
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 1 garść szpinaku baby
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleko zmiksuj z mąką, szczyptą soli i jajkami. Odstaw na godzinę. Na oleju usmaż partiami 12 cienkich rumianych naleśników. Śliwki umyj, wypestkuj, pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 5 dag masła. Obsmaż owoce.

  2. Owoce zdejmij z patelni, dodaj po szczypcie soli i pieprzu, 3 dag miodu, sok wyciśnięty z cytryny oraz resztę masła. Wymieszaj szybko. Naleśniki złóż w trójkąty. Polej sosem śliwkowym, posyp pokruszonym serem, posiekanymi orzechami i listkami szpinaku.

  3. porcji, czas ok. 40 min; porcja – 410 kcal, cena 2,10 zł.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń