Do góry

Dania główne Przepis na:

Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami

Xinxim - tradycyjna potrawa brazylijska z kurczakiem i krewetkami

Autor: PolonesaiBrasileiro

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 78

Dodano: 25.10.2015

Odsłon: 1800

Dzisiaj przepis na tradycyjne danie kuchni brazylijskiej z regionu Bahia czyli xinxim. Uznawane podobnie jak moqueca za danie oferowane bogom w religii candomble. Tak więc niech Was nie zmyli ta lekko chińska nazwa. Xinxim to potrawka z kawałków kurczaka oraz krewetek zarówno suszonych jak i świeżych z orzeszkami solonymi a wszystko w mleku kokosowym odpowiednio przyprawione. Wszystko to podajemy oczywiście z ryżem. Zaletę tej potrawy jest to że im dłużej postoi tym lepsza coś jak nasz polski bigos. Dlatego też porcja na którą podamy przepis jest jak dla 10 osób albo na 5 dni (jak dla naszej pary).

Składniki

  • Kurczak
  • krewetki tygrysie 300 gram
  • krewetki suszone 100 gram
  • puszka mleka kokosowego (330 ml)
  • kolendra świeża
  • Cebula biała
  • 3 łyżki kuminu
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • papryka zielona
  • 3 ząbki czosnku wyciśniętego
  • 5 łyżek oleju palmowego dende
  • kilka ostrych papryczek suszonych
> 6 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Myjemy kurczaka w soku z cytryny i smarujemy solą. Zostawiamy na kilka minut. Myjemy jeszcze raz aby zetrzeć sól. Kroimy kurczaka w kawałki i znów skrapiamy sokiem z cytryny. Cytrynę wykorzystujemy również do skropienia krewetek świeżych by "nabrały" smaku.

  2. Paprykę, cebulę, kumin, czosnek miksujemy. Oddzielnie miksujemy lub rozgniatamy garść orzeszków solonych (z ich powodu do potrawy nie dodajemy dużo soli, ledwie szczyptę).

  3. Mielimy również oddzielnie suszone krewetki nie zapominając wcześniej je oczyścić z "pancerzyka".

  4. Bierzemy duży wok lub głęboką patelnię, która pomieści nam nasze składniki. Wrzucamy kurczaka, zmiksowane przyprawy, zmiksowane orzeszki oraz krewetki suszone. Dodajemy poszatkowaną kolendrę świeżą. Wszytko zalewamy mlekiem kokosowym oraz dodajemy olej palmowy.

  5. Stawiamy na średnim ogniu przykryte pokrywką ok. 20-25 minut. Następnie gdy mamy już "ugotowanego" kurczaka, wrzucamy krewetki.

  6. Gotujemy jeszcze 10 minut (maksymalnie) na małym ogniu.
    Oczywiście nie zapominajmy w między czasie mieszać wszystkiego od czasu do czasu drewnianą łyżką.

  7. Podajemy z białym ryżem. Do tego najlepiej pasuje białe schłodzone wino!
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń