Do góry

Przekąski Przepis na:

z cukinią w roli głównej

z cukinią w roli głównej

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 203

Dodano:

Odsłon: 11326

chrupiąca skorupka, aksamitne wnętrze i rozpływający się w ustach spód .... :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto zagnieść, lub użyćgotowego kruchego lub francuskiego.

  2. Mąkę posiekać z mrgaryną, dodać jajko, sól, pieprz, proszek do pieczenia, zioła prowansalskie. Gotowe zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

  3. Cukinię pokroić z w drobną kostkę.

  4. cebulę drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek, i zaraz potem cukinie. Razem smażyć aż cukinia trochę zmięknie (ma zmięknąć a nie się rozpadać).

  5. przyprawić solą, pieprzem, curry bazylią, oregano.

  6. Na osobną patelnię wyłożyć pomidory z puszki, podsmażać w sosie własnym aż odparuje woda, a z pomidorków zrobi się ciapka. Przyprawić solą pieprzem, bazylią, oregano, jeśli są kwaśne, dodać trochę cukru.

  7. Ciasto wyłożyć na formę do tarty, i podpiec na złoto. Wyłożyć pomidory, i cukinie z cebulą.

  8. Jajko i pozostałe z ciasta białko roztrzepać z 2 łyżkami śmietany i startym serem. Rozsmarowć na wierzchu.

  9. Całość piec w 180 stopniach jeszcze jakieś 25 minut. Pod koniec pieczenia oprószyć wierzch słodką papryką w proszku i odrobiną startego zółtego sera.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

niva 13 lipca 2013 przebój spotkań towarzyskich, podaję z sosem czosnkowym,znika ze stołu w ekspresowym tempie...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

niva 13 lipca 2013 Przepis super,prosty,szybki i efekt smakowity!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń