Do góry

Desery Przepis na:

Z pleśnią...z ubitych białek: pleśniak

Z pleśnią...z ubitych białek: pleśniak

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1855

Dodano:

Odsłon: 1573

Pleśniak to bardzo popularne ciasto, do którego można wrzucić niemal wszystkie sezonowe owoce i zawsze wyjdzie smaczne. Jeśli zdecydujecie się na wiśnie, porzeczki czy rabarbar, będzie lekko kwaskowe i orzeźwiające, z kolei z konfiturami czy dżemem - bardziej słodkie. To sprawdzony od lat wypiek, który pojawia się w weekend w wielu domach, nawet tych, gdzie młode panie domu stawiają pierwsze kulinarne kroki.

Składniki

  • 5 jaj (L)
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g zimnego masła
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki + 3 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 szklanki drelowanych wiśni lub 250 g konfitury wiśniowej
  • szczypta soli
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek. Masło pokroić na kawałki i posiekać lub od razu wyrobić dłońmi z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i żółtkami. Wyrobić szybko na jednolitą masę.
    Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao i zagnieść. Wsadzić w folii lub miseczkach do zamrażalnika na około 1 godzinę.
    Wyciągnąć 1 część jasnego ciasta, zetrzeć na tarce o grubych oczkach na blachę o wymiarach 25 x 30 cm. Rozłożyć równomiernie, docisnąć lekko dłonią. Rozłożyć wiśnie lub konfiturę. Zetrzeć na to porcję ciasta z kakao.
    Ubić białka na sztywną pianę ze szczyptą soli; potem stopniowo dodawać 1/2 szklanki cukru i miksować do jego rozpuszczenia. Wyłożyć na ciasto; zetrzeć ostatnią porcję jasnego ciasta, rozłożyć równomiernie po wierzchu.
    Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

    Możecie wiśnie zastąpić rabarbarem lub dowolnymi owocami jagodowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 06 lutego No poszalałaś teraz, z tym ciachem hehehe.
Super i chętnie bym taki kawałek skubnął.
Pyszności :D

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 06 lutego Super ten Twój pleśniak:)Jestem zakochana w tym cieście od dawna,zawsze się sprawdza.Mam również swój przepis na niego i wracam co jakiś czas do tych smaków modyfikując je podobnie jak Ty:) Super fotka:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń