Do góry

Desery Przepis na:

Zajączki drożdżowe

Przepis dnia 2015-04-03
Zajączki drożdżowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1210

Dodano:

Odsłon: 17630

Przy dekorowaniu zajączków mogą pomóc dzieci :)

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • 35g drożdży
  • 2 jajka (1 jajko jest do posmarowania zajączków)
  • 60g rozpuszczonego masła
  • 250ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 80g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypać do większej miski, zrobić dołek. Drożdże rozkruszyć do dołka, dodać 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mleka, wymieszać delikatnie aby nie wmieszać mąki. Obsypać lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki (1 jajko) i zagnieść ciasto drożdżowe. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę.

  2. Z ciasta zrobić 9 większych kulek (brzuszek) i 9 mniejszych kulek (głowa). Wyłożyć na blachę od piekarnika i połączyć brzuch z głową za pomocą roztrzepanego jajka. Kawałek ciasta cienko rozwałkować złożyć na pół i pokroić na 18 cienki pasków i tak powstały uszy. Za pomocą wykałaczki wcisnąć je delikatnie w głowę zajączka. Z reszty ciasta zrobić 9 małych kulek i przykleić za pomocą jajka z tyłu zajączka i tak powstał ogonek. Zajączki posmarować jajkiem i piec około 20 min w 180C-200C.
    Udekorować np. cukrowymi pisakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń