Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zakręcona chałka z makiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 83
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 71
Składniki
Ciasto: drożdże z 1 łyżką miodu rozpuść w wodzie. Po 10 minutach, gdy drożdże zaczną pracować, wbij jajka, dodaj resztę miodu, olej i sól. Wymieszaj i dodawaj po jednej szklance mąki, wyrabiając ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i wstaw do lodówki na całą noc. Rano wyjmij je. Gdy podwoi już swą objętość, wyrób krótko i znów odstaw na 2 godziny. Potem ciasto rozwałkuj na prostokąt.
Nadzienie: masę makową wymieszaj z resztą składników. Większość masy rozsmaruj na połowie ciasta wzdłuż długiego boku. Złóż ciasto na pół i rozsmaruj parę łyżek masy. Ponownie złóż i włóż do keksówki wyłożonej pergaminem. Odstaw na godzinę. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piecz 40 minut w 180°C.Źródło: Naj