Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone Ciasto Rabarbarowe.

Zakręcone Ciasto Rabarbarowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 286 Ocena: 3691

Dodano:

Odsłon: 2064

Lubicie Ciasta Sezonowe?To Mam Dla Was Bardzo ciekawą Propozycję,smaczne i Oryginalne Ciacho,którym zaskoczysz bliskich i znajomych:-)

Składniki

  • Tortownica 24 cm
  • 1 kg rabarbaru im czerwieńsze łodygi tym lepiej
  • 180 g cukru + trochę do posypania formy
  • 100 g masła + troche do posmarowania formy
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka z jednej pomarańczy(pominęłam)
  • 140 g śmietany 18 %
  • 100 g białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łodygi rabarbaru kroimy wzdłuż,starałam się kroić każdą łodygę na 4 paski,zasypujemy 50 g cukru i odstawiamy.

  2. Resztę cukru ucieramy z masłem,na puszystą masę,dodajemy po jednym jajku i miksujemy,dodajemy makę,proszek do pieczenia,sodę,sól,skórkę z pomarańczy(opcjonalnie),smietanę i białą czekoladą startą na drobnych oczkach na tarcę,miksujemy.

  3. Spód formy wyłożonej papierem do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy cukrem i na spodzie układamy rabarbar tworząc okręgi,a zaczynamy od brzegu formy.

  4. Następnie zalewamy ciastem i pieczemy około godz.do suchego patyczka w 180 stponiach C.
    Po upieczeniu ciasto odstawiamy do przestygnięcia,wyjmujemy z formy i odwracamy spodem do góry i gotowe:-)

  5. Możemy się cieszyć efektem wow,oraz wspaniałym smakiem:-)
    Smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń