Do góry

Desery Przepis na:

Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany.

Zakręcone Drożdżówki z Serem i Polewą ze Śmietany.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4485

Dodano:

Odsłon: 2338

Pyszniaste drożdżówki z polewą z kwaśnej śmietany,a do tego jak nadziane,pyszota,na jednej nie skończysz ;-)

Składniki

  • Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży suchych ( 14 g świeżych )
  • 100 ml mleka
  • 50 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek śmietany 18 %
  • 2 szczypty soli
  • Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g cukru
  • pół paczki budyniu śmietankowego
  • 1 jajko
  • Polewa:
  • 7 łyżek śmietany 18 %
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • Dodatkowo:
  • jajko
  • 2 łyżki mleka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę roztapiamy w mikrofali,odmierzamy resztę składników,do miski przesiewamy przez sitko mąkę,wsypujemy suche drożdże,cukier,sól,mieszamy suche składniki,następnie wlewamy ciepłe mleko,letnie masło,śmietanę

  2. wyrobić ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto,odchodzące od misy miksera.

  3. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,lub podwojenia objętości,na ok.1 godz.
    W tym czasie przygotować nadzienie,twaróg rozgnieść widelcem,wsypać cukier,proszek budyniowy i wbić jajko,wymieszać całość na jednolitą masę.

  4. Wyrośnięte ciasto wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o grubości ok.0,5 mm.
    Rozwałkowane ciasto można posmarować ulubionym dżemem,

  5. lub od razu rozsmarować po całości nadzienie twarogowe,

  6. dłuższy bok zacząć rolować,zwinąć w roladę,następnie pokroić w paski szer.4-5 cm.
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia w moim wypadku była to tortownica,więc spód wyłożyłam papierem do pieczenia a boki posmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą.
    Drożdżówki układać na blaszce w odstępach od siebie,

  7. przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na 40 min.powinny znacznie urosnąć,

  8. posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika ,pieczemy w temp.180 C przez 25-30 min.do zarumienienia,w zależności od tego jakie grube drożdżówki będziemy ciąć.
    Zaraz po wyjęciu z piekarnika,jeszcze gorące smarujemy śmietaną wymieszaną z cukrem i pozostawiamy do wystygnięcia. Drożdżówki tak przygotowane są naprawdę pyszne i robią wrażenie na gościach ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń