Do góry

Śniadania Przepis na:

Zakręcone pancakes z cynamonem i sosem śmietankowym

Zakręcone pancakes z cynamonem i sosem śmietankowym

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2793

Dodano: 21.05.2012

Odsłon: 7903

Pyszne placuszki, które można zaserwować na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • CYNAMONOWA MASA: Masło, roztopione, 4 łyżki
  • CYNAMONOWA MASA: Cukier, 1/4 szklanki
  • CYNAMONOWA MASA: Cynamon, 1/2 łyzki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Maslo, 4 łyżki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Serek śmietankowy, 56 g
  • ŚMIETANKOWY SOS: Cukier puder, 3/4 szklanki
  • ŚMIETANKOWY SOS: Ekstrakt z wanilii, 1/2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Mąka tortowa, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Sól, 1/2 łyżeczki
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Mleko, 1 szklanka
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Jajko, 1
  • SKŁADNIKI NA CIASTO: Olej, 1 łyżka
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miseczki z roztopionym masłem dodajemy cukier oraz cynamon i wszystko razem łączymy. Przekładamy do woreczka spożywczego lub innego, z którego będziemy mogli wycisnąć ładną spiralę. Końcówkę woreczka lekko ucinamy nożyczkami, aby pozostał malutki otwór do wylewania masy. Masło, serek, cukier puder oraz ekstrakt z wanilii przekładamy do garnuszka i podgrzewamy do uzyskania gładkie masy. Zostawiamy do ostygnięcia. W kolejnej miseczce za pomocą trzepaczki lub miksera łączymy wszystkie składniki na ciasto. Na patelnię dodajemy niewielką ilość oleju i lekko rozgrzewamy. Chochelką czerpiemy ciasto i wylewamy tworząc dosyć spore placuszki. Gdy na powierzchni pojawią się bąbelki za pomocą woreczka tworzymy na placuszku spiralkę, zaczynając od środka i kończąc przy brzegu. Masy nie należy wylewać za blisko brzegów placuszka, ponieważ wyleje się na zewnątrz tworząc nie ładny wygląd. Pozostawiamy tak placuszka jeszcze przez 2-3 min. i przekładamy na druga stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Placuszki przed podaniem polewamy sosem śmietankowym. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

polyanna74 06 października 2012 Wszystko świetnie-ale forma podania przepisu nietuzinkowa i ciut męcząca w zastosowaniu. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 23 maja 2012 Piękne te placuszki, takie pulchne. Zawsze myślała, że do uzyskania takiej puszystości trzeba ubić białko. Super pomysł na sos cynamonowy i waniliowy, do wykorzystania do np. naleśników :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń