Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 151
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 80
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 151
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 69
Składniki
Zagotować 1 litr wody i ostudzić aby była letnia. Ząbki czosnku obrać, naciąć i zmiażdżyć, dorzucić do wody. Dodać mąkę (żytnia razowa typ 2000) i przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć spodkiem (ale nie szczelnie) i nakryć szmatką (można też zrobić przykrywkę z pergaminu). Odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać. Po tym czasie żurek jest gotowy. Można go od razu dodawać do zupy (żurek, zalewajka) jak i przechowywać w lodówce (po zagęszczeniu mąką razową nadaje się jako zakwas do pieczenia chleba).