Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas

Zakwas

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 24

Dodano:

Odsłon: 360

na żurek i do pieczenia chleba

Składniki

  • czosnek 3 ząbki
  • ziele angielskie 2 ziarna
  • liście laurowe 2szt.
  • mąka żytnia
  • mąka razowa
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotować 1 litr wody i ostudzić aby była letnia.
    Ząbki czosnku obrać, naciąć i zmiażdżyć, dorzucić do wody.
    Dodać mąkę (żytnia razowa typ 2000) i przyprawy.
    Wszystko wymieszać, przykryć spodkiem (ale nie szczelnie) i nakryć szmatką (można też zrobić przykrywkę z pergaminu).
    Odstawić na 5-6 dni w ciepłe miejsce, codziennie zamieszać.
    Po tym czasie żurek jest gotowy.
    Można go od razu dodawać do zupy (żurek, zalewajka) jak i przechowywać w lodówce (po zagęszczeniu mąką razową nadaje się jako zakwas do pieczenia chleba).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń