Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas buraczany

Zakwas buraczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 115 Ocena: 3654

Dodano:

Odsłon: 35483

Ostatni dzień na zrobienie zakwasu - podstawy do postnego wigilijnego barszczu

Składniki

  • buraki czerwone - 1,5 kg
  • woda - 1,5 litra
  • czosnek polski - 6 ząbków
  • sól - 1,5 łyżeczki
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki obieramy cienko i kroimy w wygodne dla pakowania w słoiki kawałki (plastry). Osoloną wodę należy przegotować i ostudzić. Czosnek obrany ze skorupek kroimy na połówki ząbków.

  2. W wyparzonych, czystych słoikach układamy kawałki buraków i czosnku. Zalewamy całość wodą tak aby buraki nie wystawały ponad powierzchnię wody i zamykamy szczelnie słoik. Przydatne są takie słoiki jak widzicie na zdjęciu ale zwykły zakręcany pokrywką także spełni swoją rolę.

  3. Zakwas buraczany będzie się kisił około siedmiu dniu. Powinniśmy go raz w międzyczasie otworzyć i usunąć gromadzącą się na powierzchni brudną piankę.

    Celem przyspieszenia do 3-4 dni procesu kiszenia można użyć kawałka razowego chleba. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że musi to być prawdziwie razowy chleb. To co możemy często kupić w sklepach pod nazwą razowy, koło razowego chleba nawet nie leżało na półce. Taki prawie razowy chleb może naszemu zakwasowi z buraków jedynie zaszkodzić więc lepiej sobie go darować i kisić bez.

  4. W linku pod wpisem przepis na doskonałe, postne uszka z grzybami i kapustą. Przepis na postny barszcz pojawi się już niedługo.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń