Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na barszcz

Zakwas na barszcz

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 429

Dodano:

Odsłon: 27165

Zawsze pyszny domowy zakwas na barszcz.biały. Ja zawsze robię dużo więcej bo od razu robię dla reszty rodzinki ;)

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotować duży słoik szklany lub gliniane naczynie. Na zakwas na jeden barszcz wystarczy naczynie o pojemności 1-1,5 l. Uwaga! w metalowych naczyniach nie robi się zakwasu!

  2. Wlać wodę do naczynia, woda nie może być gorąca! Posolić, dodać mąkę tyle aby było troszkę rzadsze niż kupcza śmietana. Dodać pozostałe składniki - wszystko razem dokładnie wymieszać. Do mieszania używamy tylko i wyłącznie drewnianej łyżki!!!!

  3. Naczynie przykryć złożoną gazą i przymocować gumką lub jakimś sznurkiem. Zakwas trzeba mieszać drewnianą łyżką 3-5 razy dziennie.

  4. Czas kiszenia to od 3-5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w pomieszczeniu. To czy zakwas jest gotowy czuć, powinien ładnie pachnieć kiszonką. Jak już ukiśnie zlać przez drobne sito i rozlać do sloików. Gotowy zakwas może stać w lodówce nawet 2 tygodnie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marek123 27 czerwca 2015 Ostatnia fraza składników nawet się dobrze rymuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 03 kwietnia 2012 tak ponieważ metalu nie używa się do kiszonek, zakwasu nie można mieszać metalową łyżką bo nie wyjdzie. Jak nie masz drewnianej to użyj plastikowej.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

hanka78 03 kwietnia 2012 Kaskasz 83 fajny przepis:-). Niestety nie mam drewnianych łyżek, bo ich nie lubię. Mam ochotę zrobić ten zakwas, ale zastanawiam się nad wymieszaniem składników normalną łyżką. Czy jest jakaś różnica? Dziekuję za odpowiedź.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 03 kwietnia 2012 Niewiele czasu zostało,ja też dziś nastawiam zakwas:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kaskasz83 03 kwietnia 2012 dzięki elzbieta8960, przepis rzeczywiście jest udany, po kilku próbach w końcu znalazłam odpowiednie proporcje ;) no ja skórki nie daję bo czysto żytniego chlebka nie robię no i czytałam gdzieś, że jak skórka z chleba do zakwasu to z chleba żytniego razowego.
iwonka_s miło mi, że przepis przypadł ci do gustu. Życzę smacznego barszczyku, mi najbardziej smakuje na wywarze z wędzonki ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwona_s 02 kwietnia 2012 Ale mnie zachęciłaś do zrobienia własnego zakwasu - właśnie studzę wodę :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń