Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1818

Dodano:

Odsłon: 764

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Barszcz biały jest kremowy i delikatniejszy w smaku, zaś żur jest ciężki i bardziej kwaśny. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Niezależnie od tego co wybierzecie ważne jest, by zakwas był naturalny, przygotowany w domu. Wszystkim chemicznym, gotowym żurkom i barszczykom ze sklepowych półek podziękujemy. Zawierają sporo chemii, a przecież przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste i tanie.

Składniki

  • 5 łyżek mąki pszennej razowej typ 1850/2000
  • 700 ml zimnej wody
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Czosnek obieramy i kroimy każdy ząbek na pół. Do słoika wsypujemy mąkę, dodajemy czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Wszystko zalewamy zimną, przegotowaną wodą i dokładnie mieszamy. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką lub gazą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kilka dni. Każdego dnia zakwas należy przemieszać.
    Po około 4 dniach zakwas powinien być gotowy. Wszystko oczywiście zależy od temperatury otoczenia. Z każdym dniem zakwas będzie mocniejszy i kwaśniejszy. Z tak przygotowanego zakwasu wyjmujemy czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Przelewamy do szklanej butelki i wstawiamy do lodówki. Zakwas możemy przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Na blogu jest również zakwas na barszcz z wysiewek.

    Notes

    Na zdjęciu widoczny trzydniowy zakwas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewka16 28 marca robię ale czy jak zaraz nastawię to zakwasi się do soboty? Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń