Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na barszcz biały

Zakwas na barszcz biały

Autor:

Przepisów i artykułów: 354 Ocena: 7015

Dodano:

Odsłon: 262

Na mące razowej pszennej. Można zrobić wcześniej.

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zakwas na barszcz biały można zrobić wcześniej a potem przechowywać go w lodówce. Tym się różni od zakwasu żurkowego, że jest wykonany na mące pszennej- może to być nawet maka tortowa, ale razowa jest bardziej wartościowa.

    Do słoika wsypałam mąkę, dodałam sól, ziele, liście i chili. Dolałam wodę- najpierw mniej i rozmieszałam aby nie powstały grudki. A potem dolałam tyle wody aby zakwas był jak ciasto na lane kluski. Zgniotłam jeszcze lekko czosnek i dodałam.

    Zakwas zostawiłam w kuchni z niezakręconą przykrywką- po 4- 5 dniach powinien ładnie pachnieć i być dobry.

    Tak przygotowany zakwas można zakręcić i trzymać w lodówce do Świąt.

    Oczywiście kiedyś robiło się barszcz na kiszonym zielu barszczu, ale teraz już się nie chodzi po polach w jego poszukiwaniu.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń