Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żur

Przepis dnia 2016-03-11
Zakwas na żur

Autor: Ollka

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 1079

Dodano: 08.03.2016

Odsłon: 13080

Zakwas idealny do Żurku, aromatyczny przygotowany własnoręcznie smakuje rewelacyjnie podczas śniadania Wielkanocnego.

Składniki

  • 8 łyżek mąki żytniej
  • 2 ząbki czosnku (obrane)
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • nieduży korzeń chrzanu (obrać następnie zetrzeć na tarce)
  • kilka ziaren pieprzu
  • kromka razowego chleba
  • 1 l. przegotowanej letniej wody
5-6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do słoika lub glinianego naczynia wsypać mąkę, wlać wodę, dokładnie wymieszać aby nie było grudek, dodać resztę składników. Słoik przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, raz dziennie dokładnie wymieszać. Zakwas jest gotowy po około siedmiu dniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolada 10 marca 2016 Czyżby dla autorki gatunek mąki był całkowicie obojętny?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń