Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 6691

Dodano:

Odsłon: 11959

Odkąd po raz pierwszy zrobiliśmy swój zakwas na żurek, już nigdy nie kupiliśmy sklepowego zakwasu. Ten robiony w domu nadaje żurkowi tysiąc razy lepszy smak. Spróbujcie sami :)

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do słoja wsypałam szklankę mąki żytniej, skórki z 4 kromek chleba razowego (prawdziwego razowego, nie barwionego karmelem), 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 3 ząbki czosnku, 0,75 l ciepłej wody. Słoik przykryłam ściereczką i odstawiłam na 4 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

iza36 08 grudnia 2015 Ja dolewam przestudzonej wody z ugotowanych ziemniakow zamiast przegotowanej i zakwas zawsze wychodzi pyszny tak mi mama doradzila.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 kwietnia 2014 zgadza się,najlepszy żurek jest na "swojskim" zakwasie!

15 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń