Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 55
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1940
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 25
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 55
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1940
Składniki
Połowę mąki wsypałam do słoika, dodałam ziele, liście, zgnieciony czosnek i chili. Wymieszałam z wodą. Przez 3 dni dodawałam po łyżce mąki i odrobinie wody- dokarmiałam zakwas. Przykryłam nakrętką. Poprzez dłuższe dokarmianie, można zwiększyć ilość zakwasu i także przedłużyć jego przydatność.
Jeśli interesuje nas zakwas tylko na żurek, dokarmianie zakończyłam po trzech dniach, a po 5 dniach zakwas będzie gotowy. Powinien być kwaśny. Później zakwas można przechowywać w lodówce. Smacznego :)