Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 470

Dodano:

Odsłon: 31839

Nie ma to jak domowej roboty zakwas!

Składniki

3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z 1 l ciepłej przegotowanej wody (nie może być gorąca, żeby z mąki nie zrobiły się grudki). Dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. I gotowe! Najlepiej użyć kamionki i nakryć lnianą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu na około 4 - 5 dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

supolo 11 września 2011 Dodaję troszkę śmietany kremówki + majeranek.Dla tych nie na diecie daję skórę z wędzonego boczku(pychota).Poz;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

alicho05 31 sierpnia 2011 W TESCO trafiłam na mąkę żurkową 1,99zł/kg. Zakwas wyszedł super.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patrusia84 02 czerwca 2011 Do gotowania żuru też daję czosnek, liść laurowy i ziele; dodaje też chrzan. A zdjęcie jest zrobione tuż po wymieszaniu... jeszcze nie zakwaszony :) Chętnie spróbuję Twojej wersji z płatkami! Dziękuję!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 01 czerwca 2011 MAsz racje nie ma jak swoj.
Ale ja nie dodaje czosnku do kiszenia,tylko pozniej swiezy do zuru,moim zdaniem jest lepszy.
I jeszcze robie tak,ze miele platki owsiane i daje na te ilosc co napisalas poltorej lyzki platkow owsianych-polecam.
A jesli chodzi o ziele angielskie i lisc laurowy,to musze przyznac,ze nigdy nie dodawalam dopiero do zuru,wiec wyprobuje jak to co Ty proponujesz zasmakuje:)
Slicznie wyglada twoj zakwas na tym zdjeciu!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń