Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas z buraków.

Zakwas z buraków.

Autor: danutast1

Przepisów i artykułów: 110 Ocena: 1224

Dodano: 01.12.2017

Odsłon: 18576

Najlepszy domowy zakwas buraczany, który nadaje się zarówno do picia ( jest bardzo zdrowy ) jak również do barszczu.

Składniki

  • 6 średnich buraków
  • 6 ząbków czosnku
  • 4-5 listków laurowych
  • kilka ziaren gorczycy białej
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3 l przegotowanej zimnej wody
  • 3 łyżeczki soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Buraki dokładnie umyć i pokroić w plastry razem ze skórką. Czosnek obrać , pokroić. Sól wymieszać z wodą.

  2. Do wyparzonego naczynia glinianego lub słoja przełożyć buraki i czosnek. Dodać wszystkie przyprawy. Zalać wodą z solą. Wymieszać drewnianą łyżką.

  3. Przykryć zakwas ściereczką i założyć gumkę, aby nie wpadały zanieczyszczenia, lecz powietrze potrzebne do fermentacji.

  4. Zakwasu należy doglądać codziennie, mieszać go i zbierać ( tylko drewnianą łyżką ) białą pianę tworząca się na powierzchni. Zakwas trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu. Zakwas robić 6-7 dni. Po wymaganym czasie fermentacji przelać do słoików lub butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce ok. 3 m-cy.
    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 01 grudnia O tak, tak szklaneczka rzecznego po Andrzejkach by mi się dziś przydała ;)
PYSZNOŚCI :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń