Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas z buraków do picia

Zakwas z buraków do picia

Autor: Fonka

Przepisów i artykułów: 95 Ocena: 757

Dodano: 11.01.2018

Odsłon: 7464

Sok i zakwas z czerwonych buraków jest zalecany w leczeniu niedokrwistości, osłabieniu, anemii i w rekonwalescencji po chorobach. Zakwas z buraków naturalnie wzmacnia odporność organizmu, wszystkie te właściwości kwasu buraczanego przemawiają za jego właściwościami prozdrowotnymi

Składniki

  • Buraki 1,5 kg
  • Czosnek 1 główka obranych i pokrojonych na pół ząbków
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 3 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody
  • Kromka razowego chleba na zakwasie lub sok z kiszonych ogórków
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Buraki wyszoruj dokładnie i pokrój w plastry. Poukładaj buraki z czosnkiem w wyparzonej kamionce lub szklanym słoju, dodaj ziele i liść laurowy. Całość zalej wodą wymieszaną z solą, tak aby wszystkie buraki były zakryte.Na wierzch połóż kromkę razowego chleba lub dolej soku z kiszonych ogórków.
    Nakryj buraki lnianą ściereczką, obwiąż szczelnie gumką lub sznurkiem, odstaw w ciepłe miejsce na około 7 dni.Po 2-3 dnach już zachodzi proces burzliwej fermentacji.

  2. Zaglądaj codziennie do zakwasu i zbieraj drewnianą łyżką białą pianę tworząca się na powierzchni. Po burzliwej fermentacji ok. 7 dni zakwas uspokaja się, należy przecedzić go i przelać do butelek, szczelnie zakręcić i przechowywać w chłodnym miejscu (lodówka lub piwniczka) około 3 miesiące

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 11 stycznia Pamiętam jak długie lata nie mogłam się przekonać do zakwasu a teraz....pycha!!:) Odpowiedzi: 3 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń