Do góry

Przetwory Przepis na:

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Zakwas z buraków wg Magdy Gessler

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1667 Ocena: 38688

Dodano: 19.12.2014

Odsłon: 49725

Idealny na świąteczny barszcz z uszkami.

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1,2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • 4 łyżki kminku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 125 ml kwasu z ogórków kiszonych
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wodę z cukrem zagotowujemy ,lekko studzimy. Buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojonym w plasterki czosnkiem wrzucamy do naczynia (szklane lub gliniane). Dodajemy kminek ,liść laurowy ,ziele angielskie. Zalewamy wodą z cukrem i dodajemy kwas z ogórków. Naczynie zakrywamy gazą i odstawiamy na 4-5 dni (temp pokojowa).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń