Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka czyli barszcz biały

Zalewajka czyli barszcz biały

Autor: jagienkaaa

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 111

Dodano: 31.05.2011

Odsłon: 10953

Zalewajka jest wlasciwie pozywnym samodzielnym daniem.Jej wielka zaleta jest to,ze jest smaczna i stosunkowo prosta.

Składniki

  • Bulion warzywny,lub miesny, ok.5 l.
  • kielbasa biala-parzona, 3 laski pokrojone w plasterki dosc grube
  • grzyby suszone, 2 szt.
  • zakwas-najlepiej swojej produkcji, jeden sloiczek
  • chrzan traty bez dodatkow, ok.2 lyzeczek,ale nalezy sie swoim smakiem kierowac
  • Smietana dobrej jakosci -kwasna, 200 ml.
  • lyzka maki pszennej, 1 lyzka stolowa
  • przyprawy-ziele angielskie,lisc laurowy,maga w plynie,sol,pieprz,majranek, wedlug uznania
  • ugotowane ziemniaki, w zaleznosci od ilosci osob,ale na jeden talerz polecam przewid
  • jajka na twardo, na talerz przynajmniej polowka
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wywaru dodajemy grzyby i kielbase i ziele angielskie lisc laurowy i odrobine majranku-gotujemy pod przykryciem na mlym ogniu ok.40 minut-50 minut.(jesli nie lubimy grzybow,badz nie mamy,mozemy wkroic w plasterkach pieczarki ze dwie).

  2. Nastepnie wlewamy zakwas,kosztujac zupe czy nie jest juz zbyt kwasna,pamietac nalezy,ze smietana doda jeszcze kwasnosci.

  3. Smietane rozrabiamy z woda w proporcjach 200 ml.smietany i tyle samo wody.Roztrzepac trzepaczka i dodac make nadal mieszac.Mozna dodac troche goracej zupy i calosc wlac do zupy.Podgotowac chwile i doprawic przyprawami i chrzanem.

  4. Na talerzu rozlozyc ziemniaki i jajeczko.Mozna jeszcze okrasic stopionym boczkiem.

  5. Zalac zupa i podawac gorace!

  6. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eliot44 14 stycznia 2016 Zapewne smaczne, dopuszczam improwizacje, jednak zacięcie prowadzę krucjatę dotyczącą nazewnictwa. Jeśli żur, to na zakwasie. Jeśli barszcz, to na kwasie z kapusty. Jeśli zalewajka, to na maślance.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anika80 02 czerwca 2011 Super przepis pochodzę ze śląska i często zalewajka gości na moim stole, mój mąż zjada do ostatniego ziemniaczka.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gappa 02 czerwca 2011 Tej bialej nie jadlem.Lubie zur babciny:)POWAGA!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 31 maja 2011 Polecam ze dwa trzy ziemniaki.Madziak,ja tez robie czasami w wersji gdzie wywar gotuje na grzybach.U nas dajemy biala kielbaske do zalewajki,a do zuru dajemy ciemna.
Ale pewnie mozna tez wedlug Twojej wersji.Ja uwielbiam obie zupy!mmmm

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 31 maja 2011 Przepyszna zupa - specjalność mojej babci, (dodajemy trochę więcej suszonych grzybów i przeważnie "ciemną" kiełbaskę). ale myślę, że Twoja wersja jest równie pyszna.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEREK 31 maja 2011 Aw jakiej to knajpie podają taki żurek w garnkach w nadilościach.Prosze o adresik.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taureau 31 maja 2011 Jagienkaaa odpuść sobie z forum i lepiej dawaj przepisy :) Ten jest naprawdę w porządku :))) tylko ile tych ziemniaków przewidywalnie na jeden talerz? Uzupełnij. Lubię taki biały barszczyk:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń