Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka z grzybami na własnym zakwasie

Zalewajka z grzybami na własnym zakwasie

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 600

Dodano:

Odsłon: 1377

Prosta ale jakże pyszna zupa. Już nawet Franek Dolas o niej mówił wprawiając w zachwyt francuskich legionistów. Przygotuj ją i też popadnij w zachwyt nad jej smakiem.

Składniki

  • biała kiełbasa 30 dkg
  • wiejska wędzona kiełbasa 30 dkg
  • barszcz biały zakwas naturalny
  • ziemniaki 5 szt
  • sól
  • Pieprz
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • Liść laurowy
  • grzyby suszone kilka sztuk
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Grzyby moczymy ok. 2 godziny 3 - krotnie wymieniając wodę, a następnie kroimy je w paski. Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę wiejską kroimy w plasterki a białą w większe kawałki. Kiełbasę wiejską podsmażamy na patelni.

  2. Wstawiamy ok. 2 litry wody i zagotowujemy dodając ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól. W czasie kiedy woda się zagotuje podsmażamy pokrojone grzyby na patelni dodając sól i pieprz. Podsmażone grzyby wkładamy do gotującej się wody.
    Następnie po ok. 20 minutach dodajemy ziemniaki, kiełbasę wiejską i kiełbasę białą. Wszystko gotujemy ok. 20 min.
    Na koniec dodajemy zakwas barszczu białego. Po 10 min dodajemy sól i pieprz do smaku i gotowe.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń