Do góry

Dania główne Przepis na:

Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i…

Zamknięta pizza z kapustą kiszoną i…

Autor:

Przepisów i artykułów: 1943 Ocena: 44330

Dodano:

Odsłon: 10814

Zafascynowani gruzińskim chaczapuri, postanowiliśmy zrobić coś na wzór tej potrawy. I znowu połączyliśmy kuchnie, gdzie dominuje nasza, rodzima.

Składniki

  • 2 niepełne szklanki mąki
  • 20 g drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • Farsz:
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g roladki sera koziego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę. W połowie wody rozpuszczamy drożdże.
    Do przesianej mąki dodajemy rozpuszczone drożdże, resztę wody, oliwę, szczyptę soli. Pozostawiamy na 30 min w ciepłym miejscu.

    W tym samym czasie gotujemy kapustę w bulionie warzywnym (razem z żeberkami) do jej miękkości oraz grzyby, które kroimy w paski, mięso wyjmujemy i oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze kawałki, kapustę odcedzamy.
    Kaszę gotujemy w tym samym czasie do miękkości, odcedzamy, odciskamy.
    Wszystkie składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
    Ciasto rozwałkowujemy, na środek układamy farsz, posypujemy pokruszonym serem. Ciasto z boków zbieramy, zamykamy farsz i lekko rozwałkowujemy. Układamy na blasze do pieczenia, pieczemy 35 min w 190°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń