Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana brukselkowa w sosie z trzech serów"
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Delikatna kapusta w panierce na chrupko.
Odsłon: 1860
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 252
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 32
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 47
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 79
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10517
Składniki
ok. 60 minut
Brukselkę oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na połówki, wrzucić do posolonego wrzątku. Gotować około 15 minut. Dobrze osączyć na sitku.
Masło rozgrzać na patelni, zrumienić na nim kopytka. Szynkę pokroić na kawałeczki. Mleko wlać do miseczki, wymieszać z jajkami. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystkie trzy sery: oscypek, goudę i parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wymieszać z masą jajeczną.
Brukselkę włożyć do żaroodpornej formy. Dołożyć kopytka i szynkę, razem wymieszać. Zalać sosem serowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec przez 35 minut. Gotową zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem.Źródło: Życie na gorąco