Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana kalarepa w płaszczyku z ciasta"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 19
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 236
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 19
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13209
Składniki
ok. 70 minut.
Kalarepki oczyścić, obrać i opłukać. Włożyć do garnka z posoloną wodą. Marchewkę obrać, dołożyć do kalarepki. Warzywa gotować, aż będą prawie miękkie. Wyjąć je, marchewkę pokroić w drobniutką kostkę. Bazylię posiekać.
Masło zagnieść z mąką, twarogiem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Dodać do niego marchewkę i bazylię. Ciasto rozwałkować, pokroić na 4 kawałki oraz 8 długich paseczków. Na środku każdego kawałka ciasta położyć plasterek wędzonego sera i postawić kalarepkę. Unieść brzegi ciasta i zlepić je na górze. Pakieciki obwiązać paseczkami ciasta, formując ozdobne węzełki. Kalarepki w cieście postawić na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec około 20 minut.
Masło stopić. W garnku zagotować wino. Szalotkę obrać, drobniutko posiekać, wrzucić do wina. Potem całość przelać do metalowej miseczki i lekko przestudzić. Dodać żółtka i energicznie wymieszać. Miseczkę postawić nad garnkiem z parującą wodą. Gotować w kąpieli wodnej, dodając małe porcje stopionego masła. Cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Przyprawić go do smaku solą. Podawać jako dodatek do kalarepek w cieście.
Porcja: 435 kcal.Źródło: Życie na gorąco