Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana papryka

Zapiekana papryka

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1695

Dodano:

Odsłon: 313

Sezon na paprykę wciąż trwa więc korzystam. Zapiekana papryka nadziana mięsem z pokruszonym serem feta i pestkami dyni. Pyszne, pożywne i aromatyczne danie.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwy do przesmażenia
  • 3-4 szt suszonych pomidorów
  • kawałek sera feta
  • 2 łyżki pestek dyni
  • sól, pieprz cytrynowy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Paprykę dokładnie umyć, odciąć górę, wydrążyć środek. Odciętą górę papryki pokroić w drobną kostkę.
    Mięso zmielić, dodać pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić solą i pieprzem. Przesmażyć na oliwie, dodać koncentrat pomidorowy i pokrojone na kawałeczki suszone pomidory, wymieszać. Na koniec dorzucić pokrojoną w kosteczkę paprykę. Tak przygotowanym mięsem nadziać paprykę, wstawić do naczynia żaroodpornego i zapiekać około 20-25 minut w temp. 190 st.
    Lubię jak papryka jest jeszcze w miarę chrupka po upieczeniu, jak ktoś woli bardziej miękką trzyma w piekarniku dłużej :)
    Paprykę podawać z kostkami sera feta, pestkami dyni i dużą ilością pieprzu cytrynowego. Pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń