Przekąski Przepis na:
Zapiekane bakłażany

Składniki
- 2 szt bakłażanów ( 600 g )
- 500 g pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- 6 posiekanych lisci bazylii
- 5 łyżek startego parmezanu
- 300 g mozzarelli
- sól
- pieprz
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę.
Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem. Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8 minut z każdej strony.
-
Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan.
Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.
Komentarze do przepisu (2)

ciacho50 06 września 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszna zapiekanka, jak ja lubię bakłażany!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 03 września 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszności....brak słów...mniammmm:)3 Kto głosował? | Odpowiedz