Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane bakłażany

Zapiekane bakłażany

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 15065

Dodano:

Odsłon: 6537

Pyszności kuchni włoskiej

Składniki

  • 2 szt bakłażanów ( 600 g )
  • 500 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 6 posiekanych lisci bazylii
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 300 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Każdy bakłażan pokroiłem wzdłuż na 6 plastrów. Z plastrów zewnętrznych obrałem skórkę.
    Bakłażany posoliłem, odstawiłem na 30 minut, opłukałem, wytarłem. Posmarowałem oliwą z obu stron, ułożyłem na pergaminie i przeniosłem na blachę. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, piekłem po 8 minut z każdej strony.

  2. Sparzyłem pomidory, obrałem ze skórki, przekroiłem na ćwiartki, usunąłem nasiona. Miąższ grubo pokroiłem, dodałem bazylię, sól i pieprz. Na blasze położyłem 4 największe plastry bakłażana. Na każdym z nich ułożyłem warstwy pomidorów, mozzarelli pokrojonej w cienkie plastry, parmezanu, znowu bakłażan, pomidory itd. Na końcu powinien być parmezan.

    Wstawiłem na ok. 15 minut do gorącego piekarnika, aż mozzarella się rozpuściła i delikatnie przypiekła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń