Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane bakłażany

Zapiekane bakłażany

Autor: disgust

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 158

Dodano: 04.01.2012

Odsłon: 5692

pyyyszne... odmiana dla codziennej kuchni :)

Składniki

  • bakłażąn, 1 duży
  • mięso mielone, 30 dag
  • cebula, pół małej
  • czosnek, 1 ząbek
  • pomidory w puszce krojone, 1
  • mozzarela, 1 kula
  • bazylia, oregano. zioła prowansalskie, sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. bakłażan pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Posolić i odstawić żeby odpuścił sok. W tym czasie podsmażyć mięso z cebulką. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. W osobnym garnku zagotować pomidory razem z zalewą, posolić, popierzyć, dodać łyżeczkę cukru, zmiażdzony ząbek czosnku, suszoną bazylie, oregano.

  2. Bakłażany osuszyć. Smażyć plastry na oliwie.

  3. Na usmażone plastry bakłażana nakładać mięso i zawijać w ruloniki. Układać płasko w naczyniu żaroodpornym.

  4. Mozzarele pokroić drobno i posypać po bakłażanach. Całość zalać pomidorami.

  5. Zapiekać około 30 min. w 170 stopniach.

  6. Ja dla mojej rodziny ugotowałam ryż, żeby danie było treściwsze ale uważam że w ten sposób przyżądzone bakłażany najlepiej smakują z grzanką z odrobiną masła czosnkowego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń