Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zapiekane chlebki pita"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 538
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1426
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 125
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 402
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 538
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1426
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 125
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 402
Składniki
Czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 5 zł.
W miseczce wymieszaj olej, sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz suszoną bazylię. Do przygotowanej marynaty włóż osączone z zalewy kuleczki mozzarelli. Odłóż na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem. Ułóż chlebki pita. Suszone pomidory drobniutko posiekaj lub zmiksuj razem z ząbkiem czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Powstałą pastą posmaruj chlebki pita. Pomidory opłucz i osusz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój pomidory w plasterki i ułóż na przygotowanych chlebkach.
Kuleczki mozzarelli wyjmij z marynaty, pokrój w plasterki. Rozłóż na pomidorach. Skrop odrobiną marynaty. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz, aż całość będzie chrupiąca i złotobrązowa (10-15 minut). W tym czasie liście rukoli opłucz, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Udekoruj gotowe zapiekanki.
Chlebki pita możesz zrobić sama. Połącz 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody, 3 łyżki oliwy, łyżkę cukru, łyżeczkę soli, 3 szklanki mąki oraz 2 łyżeczki suchych drożdży. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 porcji. Rozwałkuj je na placki, odstaw na 30 min. Piecz 8-10 minut w tem- peraturze 260 st.Źródło: Świat kobiety