Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane, faszerowane pomidory

Zapiekane, faszerowane pomidory

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1169

Dodano:

Odsłon: 529

Doskonała przystawka - pomidory faszerowane ziołami, oliwkami i pokruszoną bułką

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 2 bułki kajzerki
  • posiekane zioła ( ok 4 łyżek) bazylia, natka pietruszki, koperek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z pomidorów odkroić wierzchy i wydrążyć w środku, posolić, odstawić. Zrobić nadzienie: pokroić drobno cebulę i czosnek, oliwki posiekać – wszystko podsmażyć na oliwie aż cebula będzie miękka i zarumieniona. Odstawić.
    Kajzerki porwać na kawałki i rozdrobnić w melakserze na okruszki – wymieszać z cebulą tak, żeby bułka wchłonęła wszystkie aromaty z patelni.
    Dodać posiekane zioła i doprawić solą i pieprzem. Z połówek
    pomidora odlać nagromadzone soki, włożyć nadzienie i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
    Pokropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń