Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekane gruszki z serem gorgonzola

Zapiekane gruszki z serem gorgonzola

Autor:

Przepisów i artykułów: 808 Ocena: 15758

Dodano:

Odsłon: 2476

Sprawdzone połączenie gruszki z serem i szynką. Danie wymaga cierpliwości i staranności, której mnie troszkę zabrakło. Ważne jednak, że wyszło smacznie.

Składniki

  • 4 duże gruszki
  • sok z 1 cytryny
  • 150 g sera gorgonzola
  • 12 plastrów szynki dojrzewającej
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 8 ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 l wody
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Do garnka wlałem wino i 2 l wody, dodałem pieprz i listki laurowe. Doprowadziłem do wrzenia.
    Obrałem gruszki , pozostawiając ogonek. Skropiłem je sokiem z cytryny, włożyłem do garnka, gotowałem na małym ogniu ok. 20 minut. Wyjąłem gruszki, osączyłem, odstawiłem do wystudzenia. Przyciąłem dolne części, aby mogły stać. Odciąłem też 3-4 cm od góry, odłożyłem ścięte części. Wydrążyłem środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie uszkodzić owoców. Pozostawiłem ok. 2 cm miąższu na spodzie.
    Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniłem serem i przykryłem ściętymi wcześnie czapeczkami.
    Całość owinąłem plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak aby plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spiąłem wykałaczkami.
    Tak przygotowane gruszki ułożyłem na blasze wyłożonej folia aluminiową. Zapiekałem ok. 15 minut w temp. 200 stopni C, aż szynka się zrumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń