Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane jabłka z kruszonką

Zapiekane jabłka z kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2110

Dodano:

Odsłon: 1137

Zdarza się, że mamy ochotę na coś słodkiego – domowego, a nie mamy ani czasu ani chęci na pieczenie ciasta. Wówczas warto zrobić ten deser. Jabłka podczas pieczenia zrobią się mięciutkie, a kruszonka wspaniale się przypiecze i będzie słodko chrupać. W dodatku potrzebujemy zaledwie chwilę by to przygotować :)

Składniki

  • Jabłko - 3 szt. - duże
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Masło - 1/3 kostki + do wysmarowania foremki
  • Mąka - 1/3 szkl.
  • Cukier trzcinowy - 1/3 szkl.
  • Wiórki kokosowe - 2 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki (ja ścieram na tarce). Z mąki, masła, cukru trzcinowego, cynamonu i wiórek kokosowych zagniatamy kruszonkę. Jabłka możemy zapiekać albo w formie do muffinek (wyjdzie nam 6 małych porcji), albo w kokilkach do zapiekania (wówczas wyjdą 3 porcje). Formę smarujemy delikatnie masłem, wykładamy plasterki jabłek, a na wierzch kruszymy kruszonkę. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 stopniach. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń