Przekąski Przepis na:
Zapiekane kanapki z tuńczykiem i serem pleśniowym

Przepisów i artykułów: 1944 Ocena: 44356
Dodano: 30.04.2016
Odsłon: 8505
Składniki
- 2 ciabatty
- 2 jajka
- 1 pomidor
- 1 puszka tuńczyka w oliwie
- liście bazylii
- 3 łyżki gęstego majonezu
- czarne oliwki bez pestek
- 100 g sera lazur
- sól, pieprz
- Sos :
- 1 puszka makreli w pomidorach
- mielona papryczka chili
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w plastry.
Tuńczyka osączamy z zalewy, rozgniatamy widelcem, mieszamy z majonezem.
Pomidory kroimy w grube plastry.
Oliwki osączamy, kroimy na pół.
Bułki rozkrawamy wzdłuż. Część miąższu usuwamy. Na spodnią część bułki układamy tuńczyka, następnie pomidor, bazylię (posiekaną), oliwki i jajka. Oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy górną częścią. Na wierzch układamy pokrojony na plasterki ser.
Zapiekamy 10 min w temperaturze 180°C.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Do miski przekładamy makrelę wraz z zalewą, doprawiamy do smaku odrobiną zmielonej papryczki chili. Rozgniatamy widelcem.
Bułki po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Podajemy z sosem makrelowym.
Komentarze do przepisu (6)

BEATA1978 01 maja 2016Zgłoś do usunięcia
super, zabieram do książki :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 30 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Wspaniałe, aromatyczne i mega smakowte kanapeczki <3 Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ciacho50 30 kwietnia 2016Zgłoś do usunięcia
Wygląda bajecznie z tym sosem :-) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz