Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane łódeczki ziemniaczane"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7788
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32779
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 537
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 86
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7788
Składniki
Starannie wyszoruj ziemniaki pod bieżącą wodą. Wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach około 15 minut. Odlej, ostudź. Przekrój ziemniaki na połówki, wydrąż część miąższu, tworząc łódeczki.
Szpinak rozmroź, liście lekko posiekaj. Opłucz i osusz pierś kurczaka. Mięso pokrój na małe kawałki. Wymieszaj w misce ze szpinakiem. Wbij jajko. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj. Dodaj do składników w misce razem z gęstą kwaśną śmietaną oraz 1-2 łyżkami musztardy.
Dodaj oczyszczoną i posiekaną dymkę oraz rozdrobniony miąższ ziemniaków. Wymieszaj całość, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz nałóż do ziemniaczanych łódeczek.
Ułóż na blasze. Posyp startym serem oraz mieloną słodką papryką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Zapiekaj około 25 minut.Źródło: Świat kobiety