Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane makaronowe gniazda z sosem mięsno-warzywnym

Zapiekane makaronowe gniazda z sosem mięsno-warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 535 Ocena: 16728

Dodano:

Odsłon: 667

Danie smakowało wyśmienicie, aż trudno mi teraz uwierzyć że tak łatwe jest w przygotowaniu, a jeśli nie wierzycie to zachęcam was do spróbowania.

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 20 dag pieczarek
  • 1 opakowanie tartego sera mozzarella (20 dag)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 kartonowe opakowania przecieru pomidorowego (200g każdy)
  • 1 czerwona cebula
  • Po 1 żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • 1 opakowanie makaronu wstążki gniazda
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W wysokim garnku podgrzewamy oliwę, a następnie wrzucamy na nią mięso mielone, mieszamy i lekko podsmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy odcedzoną kukurydzę, oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę wszystkie papryki oraz pokrojona w kostkę czerwoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu pod przykryciem około 10 minut.

  2. Do podsmażonego mięsa z warzywami dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz odcedzony zielony groszek. Całość mieszamy i gotujemy przez następne 5-8 minut.

  3. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy, gotujemy przez około 5 minut i doprawiamy sola i pieprzem.

  4. Gniazda makaronowe gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, po ugotowaniu układamy je na wyłożonej folią aluminiową dużej brytfance. Gotowy sos mięsno warzywny nakładamy na gniazda makaronowe, ja nakładałam po jednej małej chochli na każde gniazdo.

  5. Na sos nakładamy starty ser mozzarella.

  6. Gotowe danie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 15 minut.

  7. Podpieczone gniazda makaronowe wykładamy na talerz wyłożony postrzępiona zielona sałata. Smacznego !!!

  8. ;-d

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń