Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekane makaronowe muszle z grzybami"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3292
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3292
Składniki
Grzyby dokładnie oczyszczam i kroję na paseczki. Zalewam wrzątkiem, gotuję do miękkości i osączam. Cebulę obieram i kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na oleju, aż się zeszkli. Dodaję grzyby i czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiam do smaku.
Natkę siekam, dodaję do farszu i mieszam. Gotowy farsz odstawiam, by przestygł.
Makaron gotuję w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Można wlać łyżkę oleju, by muszle nie posklejały się. Po ugotowaniu przelewam makaron zimną wodą. Gdy przestygnie, nadziewam muszle farszem.
Naczynie do zapiekania smaruję masłem lub margaryną i układam w nim nadziane muszle (czasami zalewam je lekko posoloną śmietaną). Zapiekam w piekarniku rozgrzanym do 190 st. przez 15 minut.
<strong>Elżbieta Staniak z Żyrardowa</strong>Źródło: Tina