Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane meksykańskie naleśniki

Przepis dnia 2011-07-06
Zapiekane meksykańskie naleśniki

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 325

Dodano:

Odsłon: 16656

Nie wiem czy to danie ma coś wspólnego z kuchnią meksykańską, bo w Meksyku nigdy nie byłam, ale te składniki kojarzą mi się właśnie z tym krajem, stąd ta nazwa. Zresztą najważniejszy jest tu smak, a zapewniam, że ten jest baaardzo dobry :)

Składniki

  • naleśniki, ok 15 szt
  • kukurydza, 1 puszka
  • czerwona fasola, 1 puszka
  • pomidory w kawałkach, 1 puszka
  • papryka, 1 szt
  • cebula, 2 szt
  • kabanosy paprykowe (ostre) lub kiełbasa, 4 szt (zależy od wielkości
  • olej, do smażenia
  • kwaśna śmietana, 1 łyżka
  • keczup, 1 łyżka
  • sól, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
  • żólty ser, kilka plasterków
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Usmażyć naleśniki. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni (tryb konwencjonalny, jeśli z termoobiegiem to niższa temperatura). Wysmarować brytfannę masłem.

  2. Pokroić kabanosy krążki, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,po chwili dodać cebulę i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić pod przykryciem ok 5 min żeby trochę zmiękły.

  3. Dodać kukurydzę, fasolkę i pomidory z sosem (z puszki). Dusić wszystko ok 10 min żeby smaki się przegryzły, ale mieszając żeby się nie przypaliło.

  4. Na każdy naleśnik nakładać ok 2-3 łyżki farszu, zawijać w rulony i układać obok siebie w brytfannie. Na spodzie garnka zostanie "sok", dodać łyżkę keczupu i śmietany i doprawić ziołami prowansalskimi.

  5. Na naleśnikach ułożyć plasterki sera żółtego i zalać powstałym sosem. Zapiekać ok 20 min na środkowej półce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 06 lipca 2011 Sory,ze opinia w nadilosci,dlugo nie wchodzilo i myslalam,ze nie wejdzie!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 06 lipca 2011 Nie podoba mi sie to danie na wierzchu.Ja zastosowalabym sos pomidorowy,ostry i posypalabym serem,moim zdaniem wygladaloby to apetyczniej!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienkaaa 06 lipca 2011 Nie podoba mi sie to co widze...wyglada to niefektownie.Srodek jest fajny,ale ja osobiscie dalabym na wierzch ostry sos pomidorowy i posypalabym serem...

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 06 lipca 2011 Robie bardzo podobne z przepisu meksykanskiego:)) zamiast nalednikow polecam placki tortilla Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla_poz 04 lipca 2011 Dziękuję i naprawdę polecam. Warto zrobić więcej, to załatwi sprawę obiadu na dwa dni ;) Tusia - można serwować dowolnie. Ja wyciągałam pojedyncze naleśniki taką szeroką łopatko-łyżką. Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tusia198812 04 lipca 2011 fajne wyglada, tylko mam pytanie jak serwoawac? wyciagac delikatnie kazdego nalesnika czy kroic i nakładac porcje?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marynka89 04 lipca 2011 Pomysł na wykorzystanie naleśników mega, muszę wypróbować

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń