Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem.

Zapiekane Naleśniki Budyniowe na Kefirze z Twarogiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 320 Ocena: 4495

Dodano:

Odsłon: 292

Lubimy naleśniki w każdej postaci,dzisiejsze danie powstało pod synka,jaka radość była gdy smacznie się zajadał i głaskał po brzuszku,naleśniki w tej formie można podawać na kolacje jak i obiad.

Składniki

  • Forma okrągła 24 cm
  • 3 jajka L
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe po 40 g
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 200 ml kefiru
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • 2 kostki twarogu półtłustego
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • ulubiony dżem-opcjonalnie
  • Zalewa:
  • 2 jajka L
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • odrobina oleju do smażenia naleśników
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka,wsypujemy cukier,mąkę,proszek budyniowy,wlewamy olej,kefir,wodę gazowaną,całość miksujemy dosłownie chwilę do połączenia składników.Smażymy z obu stron na odrobinie oleju.
    Twaróg rozgniatamy widelcem,wsypujemy cukier i wlewamy jogurt,całość mieszamy do połączenia i powstania jednolitej masy.
    Naleśnik smarujemy dżemem-opcjonalnie,na dżem wykładamy łyżkę twarogu,rozsmarowujemy i zwijamy w rulon,i tak do wykończenia naleśników i nadzienia.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy spiralnie naleśniki,

  2. zaczynając od brzegów naczynia,całość przyklepujemy ręką następnie jajka roztrzepujemy z jogurtem i zalewamy naleśniki,

  3. wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy 30 min.

  4. Podajemy na ciepło,ale na zimno są równie smaczne :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń