Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane naleśniki z serem

Zapiekane naleśniki z serem

Autor: Poprostupycha-Asia

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 348

Dodano: 17.06.2017

Odsłon: 7028

To zapiekane naleśniki z serem, które w waniliowej zalewie smakują wręcz wybornie.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 200g białego sera (ja użyłam chudego w kostce)
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 łyżki miodu
  • opcjonalnie łyżka rodzynek
  • Zalewa:
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 jaja
  • 32g cukru z wanilią
  • 1 łyżka miodu
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do miski wrzucamy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oliwy. Składniki na masę serową blendujemy blenderem, (kto nie posiada blendera to rozgniata wszystko widelcem około 2 minut). Naleśniki faszerujemy serem, zawijamy w rulonik, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym lub foremce (ja mam dość małe naczynie, więc każdego naleśnika przecięłam na pół).

  2. Najpierw ubijamy lekko śmietankę, później dodajemy jajka, miksujemy chwilkę razem ze śmietaną i cukrem oraz miodem do połączenia składników, zalewamy naleśniki. Piec około 22-25 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń